ВИДИ ТА ЕТАПИ ОБРОБКИ НАТУРАЛЬНОЇ ШКІРИ - ВІД ЧОГО ЗАЛЕЖИТЬ ВАРТІСТЬ ШКІРЯНОГО АКСЕСУАРУ

Додано8 міс. тому 768

В майстерні Бювар ми пропонуємо асортимент з декількох видів натуральної італійської шкіри:

  1. Full Grain (Toscana, Bologna) 
  2. Cuoietto (з кольоровим покриттям)
  3. Top Grain (Madras)

Тут можна ознайомитися детальніше з їх характеристиками. А в даній статті, відповімо на запитання, чому аксесуари на стіл, сумки та гаманці з натуральної шкіри не можуть бути дешевими. Що таке дублення, наскільки складний процес підготовки шкіри і на які види і типи шкіра поділяється в якості сировини. 

Які види шкіри використовують в створенні аксесуарів

Існує безліч класифікацій шкіри в якості сировини: за зовнішніми ознаками, за видом, структурою, технікою вичинки. 


Найкраща шкіра - з тих частин, в котрих найменше дефектів - це одна з ключових причин її ціноутворення. 

Наприклад, найбільш загальна класифікація шкіри виглядає так:

  1. гладка шкіра (цільнозернова full grain - преміум класу, верхньозернова top grain - вищого класу, аналінова та напіванілінова) - шкіра спеціальної обробки зі збереженою структурою верхнього шару, щільною та гладкою поверхнею;



    Full Grain - не шліфована коров’яча шкіра найвищої якості з найкращих ідеальних частин шкури.



    Top Grain - шкіра, що піддавалася легкому коригуванні через незначні дефекти, але зберегла природність.

  2. спилок - шар сировини, що отримують внаслідок розрізання товстої шкіри, поділяється на три види: бахтарма, лицьовий та середній;
  3. лакова шкіра - матова або глянцева шкіра, що оброблена лаком;
  4. замша (suede leather) - м’яка ворсиста та відшліфована нижня шкіра; перевернута шкіра з бахтармою на лицьовій поверхні;




  5. нубук (nubuck leather) - м’яка шкіра, верхній шар якої обробляють абразивними матеріалами;

  6. саф’ян (saffiano) - овеча або теляча шкіра особливої вичинки зі спеціальним характерним декоративним тисненням;



  7. композиційна або склеєна шкіра (bonded leather) - найнижчий вид шкіри, оскільки саме натурального матеріалу в ній 10 до 20% шкіри. Шматки такої шкіри перетворюються на целюлозу і прикріплюються до волокнистої або паперової підкладки, яка потім покривається поліуретаном і тиснеться, щоб надати їй вигляду натуральної шкіри.



    Композиційна шкіра (справа) в порівнянні з натуральною та штучною (посередині).

Поділяють шкіру також на види: 

  • - анілінова - шкіра преміум класу, з незначною обробкою та природною зернистістю поверхні;
  • - напіванілінова - шкіра з локальним забарвленням в певних ділянках;
  • - захищена анілінова - шкіра покрита спеціальним шаром, що маскує дефекти і дає при цьому водо-захисні та брудо відштовхувальні властивості;
  • - неанілінова - повністю покрита барвниками та пігментами шкіра трішки нижчого класу.

Крім того, шкіру можна поділити за способом дублення - природним чи синтетичним. 

Що таке вичинка та дублення шкіри

Свіжа сира, необроблена шкіра гнучка тому, що її волокна не склеєні. Коли вона висихає з часом - стає жорсткою і ламкою через те, що вони склеюються в одну массу. Тому для вичинки шкіри потрібно ввести в неї речовину, яка відокремить волокна один від одного. Саме з допомогою цієї техніки дублення і дубителів, утворюють хімічні зв’язки, які не дозволяють волокнам розкисати і склеюватися. Також шкіра може вичинятися лише жиром, в результаті такого типу обробки матеріал називають сирицевою шкірою.

Дублення натуральної шкіри в дубильних бочках - це обробка шкіри в спеціальному розчині підвищеної кислотності, який пробиває пори і забезпечує матеріалу додаткову гнучкість, міцність, а також стійкість до води, бактерій та фізичних деформацій. 

Які розчини використовуються для дублення шкіри:

  • - розчин хромовий, зі сполуками хрому, що забезпечують м’якість та еластичність;
  • - мінеральний розчин, просочений солями;
  • - цирконієвий розчин - для більшої стійкості;
  • - танідне дублення - надає пластичності шкіри та потовщує її;
  • - розчин жировий на основі риб'ячого жиру - дарує більш насичений та привабливий візуальний ефект;
  • - натуральний рослинний розчин з екстрактами різних порід дерева, кислотами дуба, мімози, горіха - використовується для створення сировини преміум класу, зберігає максимально природні якості шкіри;
  • - комбінований розчин дублення тощо.

Загалом, дублення поділяється на органічне (жири, таніди, альдегіди) або мінеральне (сполуки титану, хрому, алюмінію, цирконію). 

Як відбувається етап дублення та підготовка до нього

Спочатку шкіру готують. На кожній фабриці є свої характерні і часто таємні процеси.

Етапи підготовки шкіри до дублення полягають в:

  1. консервації шкури після забою, для збереження якостей, з допомогою солі або техніки заморожування

  2. відмочуванні охолоджених шкур в спеціальному розчині, та попередньому її очищенні

  3. видаленню непотрібних жирів, підшкірної клітковини, волосся та плівки і подального промивання та підготовки до дублення

Наприклад, щоб зняти зайві речовини (жир, білок, роговий слой) використовують техніку зоління - створюють лужне середовище, додаючи вапно і сірчанокислий натрій. Щоб позбутися від волосяного покриву - проводиться етап дерніння (на спеціальних волосогінних машинах). 

А щоб видалити підшкірну клітковину, мездру, пухкий насичений жиром шар - застосовують техніку мездріння. 

Для цього шкіру розміщують на валах мездрільних машин, розправляють і притискають до ножового валу, ножі якого зрізають мездру. Часто такий процес подвійний, перший  - на етапі після відмокання. Другий - вже з обробленою шкірою, яку розкладають на рухомій стрічці і гострими ножами обрізають все, що не потрібно для вичинки. При цьому, відрізані частини слугують цінною сировиною для клейової та желатинової промисловості і підлягають переробці. Частина обрізків використовується в біогазових установках.

Після цього вже можуть проходити наступні етипа підготовки шкіри:

  • - етапи де-зоління (видалення частинок вапна) на спеціальних барабанах з допомогою сульфат амонію або органічної молочної чи вугільної кислоти. Волокна стають більш гнучкими, матеріал - еластичним, гладшим.  

  • - промивання - важливий кінцевий етап, очищення від всіх залишок хімічних обробок, якщо такі були проведені

В деяких випадках шкіра також проходить розпилювання на верхній лицьовий шар та нижній бахтармяний (спилок). 

І лише згодом відбувається етап дублення - найбільш відповідальний. Під час якого шкуру поміщають в дубильні бочки з дубителями, в них волокна і просочуються розчинами. Швидкість проникнення та рівномірний розподіл при цьому залежить від виду самої шкіри, тривалості процедури і концентрації речовин. 

Що відбувається після дублення шкіри

За ним слідують такі процеси як витискання розчину дублення, фарбуванняжирування (адже попередньо природній жир був видалений), віджимка, сушка та розбивка шкіри до однорідності. А також оздоблення лицьової поверхні, або ж її збереження з цілісною структурою, якщо це вид цільнозернової шкіри преміум якості. 

Далі спеціальний персонал проводить контроль якості та відповідності чітким критеріям шкіри, залежно від її артикулу. Після перевірки шкіра вимірюється і проставляється штампом площа листів - формуються партії для відправки. 

Тобто ми отримуємо повністю готовий матеріал для створення ваших ідеальних шкіряних аксесуарів в майстерні Бювар. 

Чому італійська шкіра така дорога - вся справа в традиціях, щасливих коровах та досвіді роботи зі шкірою

Починаючи з ХІІІ століття в певних регіонах, як от Тоскана (Флоренція), в школах закріплюються високі стандарти роботи зі шкірою, котрі зберігаються до наших днів. А докази існування спеціального обладнання для рослинного дублення і поготів знайдені ще під час розкопок в Помпеях та свідчать про існування розвинених виробництв, похованих виверженням Везувію в 79 році до нашої ери. 

Еталонне рослинне дублення - в чому особливість італійської традиції

Рослинний спосіб дублення протягом століть передавався з покоління в покоління, зберігався в родинних таємницях і патентувався згодом. Процес полягав у використанні виключно натуральних екстрактів рослин, багатих на таніни - наприклад, екстракти кори каштана, дуба і мімози. Сам спосіб не наділяє шкіру токсичними речовинами (азобарвниками, нікелем, пентахлорфенолом (PCP) або хромом VI), а продукція підходить для алергіків. Vegetable-tanned дублення також дає змогу переробляти та повторно використовувати матеріал. Обробка шкіри рослинного дублення оліями та воском забезпечує більшу стійкість аксесуарів до зовнішніх впливів, особливо до води. 

Прикладом шкіри рослинного дублення є шкіра Toscana та Bologna - основа асортименту наших настільних аксесуарів

Тоскана та Болонья - це коров’яча шкіра найвищого класу Full Grain. Сама (сира) шкіра приїжджає в Італію з Франції або Швейцарії, зі спеціальних фермерських господарств вільного вигулу. Всі наступні ж етапи, які ми виокремили вище проводять в регіонах Італії. 

FG природна, різноманітна та унікальна, з повністю збереженою цілісно-зерновою структурою. Ми підібрали два види кінцевого вироблення для нашої продукції - напівглянцева Тоскана та матова Болонья.

Приклади настільних аксесуарів Toscana

Приклади настільних аксесуарів в шкірі Bologna

Чому якісна шкіра не може бути дешевою

Тому що окрім закладеної вартості самого сирого матеріалу, шкіра проходить неймовірно складні етапи підготовки. Всі вони перетворюють цей природній і схильний до деформацій матеріал в такий, що здатен прослужити десятиріччями і навіть згодом - красиво старіти. При цьому залишаючи приємні тактильні характерні риси шкіри як такої. Дешева шкіра - вигоратиме на сонці, стиратиметься, не буде придатною до повторної переробки і з точки зору екології не має змісту. Тому ми радимо звертати увагу лише на якісні матеріали і купувати сумки, ремені, бювари на стіл і папки на підпис один раз і надовго. 

Ознайомитися з повним асортиментом аксесуарів на стіл можна в нашому магазині. Ми пропонуємо готові набори аксесуарів, а також можливість вільної комплектації та комбінації кольорів і матеріалів. 

Звертайтеся до менеджера за детальною консультацією в зручному вам режимі.

Related articles
Залишити коментар
Залишити коментар
Увійдіть щоб залишити відгук
Close
Click for more products.
No produts were found.

Menu