Наскільки екологічна італійська натуральна шкіра - зміни в галузі та питання-відповіді

Додано5 міс. тому 126

Описуючи тисячолітню історію шкіри в минулій статті, ми вкотре переконалися, що цей матеріал завжди буде актуальним. Проте підходи до роботи з ним повинні змінюватися і купувати варто лише ті шкіряні вироби, які відповідають екологічним запитам сучасності.

Тут розповідаємо, що вже зробила Італія для зменшення негативного впливу на середовище і як стала прикладом для інших країн. Це одна з причин, чому ми обираємо для виробів Buvar виключно шкіру італійських регіонів. Перед тим як дослідити зміни, відповідаємо на низку питань про екологічність шкіри, а також нагадуємо вам етапи італійського виробничого процесу.

Чи екологічна натуральна шкіра як матеріал?

Шкіра як сировина відновлюється, а у виробах вона довговічна та ремонтопригодна, придатна до ресайклу. Матеріал виробляють із побічних продуктів харчової промисловості. Якби цей побічний продукт не перероблявся в шкіру, його викидали б на сміттєзвалище, що становило б значний екологічний ризик.

Чи можна переробляти та повторно використовувати шкіру?

Шкіру можна ремонтувати, оновлювати і перепрофілювати, також вже понад 70 років її переробляють у шкіряно-волокнисту плиту, матеріал, що використовується у взутті та низки інших речей - наприклад, набивання боксерських груш. В даний час ведеться безліч досліджень та розробок щодо розширення застосування переробки шкіри.

Скільки часу розкладається шкіра на звалищі?

Як натуральний продукт, шкіра розкладається на звичайному звалищі протягом 10-50 років, залежно від типу шкіри. Типовий полівінілхлоридний пластик розкладається в одному і тому ж середовищі більше 500 років, для порівняння.

Як в Італії обробляють шкіру на продаж

  1. Після попереднього контролю сирих шкур проводяться так звані beamhouse операції: шкури проводят низку обробок у барабанах, спрямованих на регідратацію та зневолосення шкір. Потім стадії м’якоті та розщеплення готують їх до дублення.
  2. Дублення, процес, який дав назву всій галузі, полягає в обробці шкіри в дерев’яних бочках дубильними речовинами, які перетворюють необроблені волокна на міцний продукт. За дубленням слідують механічні операції, такі як обробка, розщеплення та гоління.
  3. Після цього шкіра проходить процеси повторного дублення, часом фарбування, жирування, що здійснюються в барабанах -  це надає шкірі специфічних властивостей, таких як повнота, текстура, м’якість і колір.
  4. Після фарбування шкури сушать різними техніками залежно від необхідних характеристик кінцевого продукту (повітряний ланцюг, вакуум, перемикання). Висушені шкури розм’якшуються за допомогою штампувальника, який розтягує та змащує шкіру. На цій стадії шкури називають «кіркою».
  5. Оздоблення є останнім етапом, на якому покращуються бажані якості шкіри. Виконуються різні операції, такі як полірування, сухе фрезерування, тиснення та розпилення. На шкіру наноситься барвна плівка, захисні смоли, воски та плівкові агенти, які набувають остаточного вигляду та властивостей.

Тепер, розуміючи, що означає процес дублення - можна поглянути, які зміни в його стандартах відбулися останнім часом.

Стан та екологічні зміни шкіряної промисловості в Італії в 2020-х роках

Кожевенна промисловість в Італії - один зі стовпів італійської системи моди. За щорічними даними UNIC - Concerie Italiane, в кожному секторі Італії працює близько 1180 компаній із загальною кількістю співробітників понад 17 500 чоловік. Саме тут здійснюється 65% європейського виробництва і 23% світового виробництва, це значні цифри.

Проте,які екологічні наслідки цього стану речей?

В 2020 році Італійський національний союз кожевників (Unione Nazionale Italiana Conciatori) склав точний звіт про вплив дублення на навколишнє середовище в Італії, в якому підкреслюється, що виробничі райони досягли значного прогресу за останні роки з точки зору обробки, незважаючи на труднощі та проблеми, з якими слід зіткнулися для досягнення цілей: «Італійські шкіряні заводи, - говорить президент UNIC Фабриціо Нуті, - були стратегічним місцем для розробки екологічної політики: ми впроваджуємо інноваційні продукти та процеси, економію води та енергії, сировини , скорочення відходів і сміття та їх переробки».

Італійським і європейським шкіряним заводам вже багато років належить дотримуватися суворих правил щодо захисту працівників і навколишнього середовища. Одним із прикладів є стандарт вимог до визначення походження продукції UNI EN 16484:2015 «Leather - Requirements for determining the origin of leather production», який передбачає, що маркування  «Зроблено в…» може бути присвоєно тільки в тому випадку, якщо останні два етапи дублення були проведені в цій же країні.

Це гарантує, що шкури з маркуванням «Зроблено в Італії» відповідають стандартам європейського законодавства з більшими гарантіями для працівників і споживачів. Іншим аспектом захисту є стандарт UNI 11427, який встановлює мінімальні вимоги до процесу та продукції (розраховані на одиницю виробленої шкіри), щоб можна було визначити справжню екологічно чисту шкіру, тобто шкіру, вироблену з низьким впливом на навколишнє середовище, а отже, вміти використовувати цей термін. Продукти, що відповідають стандарту, після сертифікації шкіри ICEC (Інститутом сертифікації якості дубильної промисловості) можуть використовувати логотип «eco-friendly leather», виданий UNIC: ще один ефективний спосіб інформування споживача та гарантування прозорості.

Рослинне дублення, metal-free дублення

На додаток до традиційної системи дублення, існує також рослинне дублення, яке гарантує «Consorzio Vera Pelle Conciata al Vegetale» (Консорціум справжньої шкіри рослинного дублення), що базується в Тоскані. Шкіра обробляється природними танінами, і після закінчення життєвого циклу шкіряний одяг рослинного дублення можна легко утилізувати завдяки своїм хіміко-біологічним характеристикам. Консорціум розробив Маніфест сталого розвитку, заснований на безметалевому виробничому процесі, який контролюється відповідно до Дисциплінарного кодексу, спільного для членів консорціуму, який зосереджується на принципах трудової етики, соціальної відповідальності та циклічної економіки, де речовини, що використовуються під час обробки шкіри відновлюються та переробляються в інших виробничих процесах.

Що мається на увазі під безметалевим дубленням?

Сьогодні це одна з найпоширеніших тем в комунікації шкіряної індустрії. Попит на безметалеві вироби не завжди супроводжувався точним визначенням того, що мається на увазі, про які метали йдеться та які обмеження потрібні. Серед численних специфікацій/MRSL, які визначають обмеження, версія ZDHC 2.0 тепер є еталонною для галузі. Європейський стандарт UNI EN 15987 дає таке визначення: Шкіра (без металу) – шкіра тварин, перетворена на шкіру, де загальний вміст усіх дубильних металів (Cr, Al, Ti, Zr, Fe) у шкірі менше або дорівнює до 0,1% (маса суми всіх металів/загальна суха маса шкіри). З роками технологічні знання про потенціал дубильних речовин уточнювались шляхом оцінки хімічних і фізичних характеристик, які вони надають шкірі, підкреслюючи потенціал і важливість для отримання універсальних шкіряних виробів, придатних для різних цілей.

Висновки

Італійська шкіряна промисловість може зіткнутися з певними труднощами, але вона процвітатиме, доки Італія залишатиметься в авангарді інновацій і технологій. Італія вирізняється своєю відданістю традиційним процесам дублення шкіри рослинного дублення, які є екологічно чистими. Крім того, кожен аксесуар з натуральної шкіри італійських регіонів здатний прожити десятки років. А згодом стати сировиною для повторного використання.

Все це дозволяє нам сказати наступне: якщо вже купувати шкіряні речі, купувати варто якісні.

Звертаючи увагу на всі сучасні стандарти та маркування. Тоді носити шкіряний ремінь чи користуватися елегантною накладкою на стіл буде значно приємніше і щоденне екологічне сумління турбуватиме вас менше. Нижче пропонуємо ознайомитися з прикладами аксесуарів на стіл, та персональними шкіряними аксесуарами виключно з натуральної італійської шкіри: 

Залишити коментар
Залишити коментар
Увійдіть щоб залишити відгук
Close
Click for more products.
No produts were found.

Menu